Jak zrobić kiełbasę Chorizo w domu

Jak zrobić kiełbasę Chorizo w domu

Kiełbasa Chorizo jest tradycyjnym składnikiem dań kuchni meksykańskiej i jest często używana jako łatwy sposób na dodanie pikanterii do dania. Niezależnie od tego, czy używasz jej pokrojonej w cienkie plasterki do kanapek, duszonej w tacos, grillowanej czy duszonej w gulaszu, pokochasz smak, jaki ta kiełbasa wnosi do Twojego posiłku.

Łatwo jest zrobić własne chorizo w domu! Oto jak to zrobić:

Pierwszym krokiem jest zamarynowanie mięsa w mieszance przypraw i octu. To pomoże je zakonserwować i sprawi, że będzie dłużej wilgotne. Możesz go przechowywać w lodówce do dwóch dni (w zależności od daty przydatności do spożycia na surowym mięsie) lub zamrozić w szczelnym pojemniku do 6 miesięcy, aż będzie gotowy do gotowania.

Po zamarynowaniu mięsa, nadszedł czas, aby wymieszać wszystkie składniki razem w dużej misce. Dzięki temu każdy kawałek mięsa będzie równomiernie doprawiony wszystkimi przyprawami. Dobrym pomysłem jest użycie rąk i ugniatanie masy przez około pięć minut przed przeniesieniem jej do lodówki.

Dzięki temu chorizo będzie miało trochę czasu, aby naprawdę nasiąknąć wszystkimi przyprawami i wydobyć swój pełny smak. Po około 30 minutach w lodówce, będziesz miał pysznie pachnącą kiełbasę, która jest gotowa do jedzenia!

Możesz również podać to chorizo w swoich ulubionych meksykańskich przepisach, takich jak huevos con chorizo, tortille czy enchiladas. Możesz nawet nadziać ją w naturalne osłonki z wieprza lub kolagenu i upiec na grillu, aby uzyskać smakowity i chrupiący przysmak!

Kiedy już przygotujesz chorizo, możesz zjeść je od razu lub zawinąć w folię i pozostawić na noc przed gotowaniem. Pozwoli to chorizo pogłębić smak i uwolnić dodatkowe soki, które zebrały się podczas procesu marynowania.

Aby ugotować, możesz smażyć chorizo na patelni lub patelni na średnim ogniu przez 8 minut lub do momentu, gdy będzie ugotowane i chrupiące. Dobrze jest dodać trochę oleju na patelnię przed rozpoczęciem gotowania, aby chorizo nie przypaliło się podczas gotowania.

Po ugotowaniu, możesz pokroić ją w plastry i podać ze smażonym ryżem lub świeżym pico de gallo, aby uzyskać wspaniały meksykański posiłek! Możesz też zjeść ją samą, jako szybki i łatwy lunch.

Aby uzyskać bardziej wyjątkowy smak, spróbuj dodać inne przyprawy do swojego przepisu na chorizo! Możesz dodać cayenne, paprykę, kminek lub oregano do swojej mieszanki. Powstała kiełbasa będzie o wiele bardziej aromatyczna niż ta, którą znajdziesz w sklepie spożywczym i łatwiejsza do zrobienia w domu!

Aby zrobić pikantne i łatwe domowe chorizo, będziesz potrzebował mielonej wieprzowiny, chile w proszku, papryki Aleppo, czosnku, chili w proszku, soli, czarnego pieprzu, oregano, kminu, goździków i kolendry. Możesz też użyć innych przypraw, które masz pod ręką, jak cynamon, gałka muszkatołowa i ziele angielskie.

Podobne tematy

Total
0
Shares