Jeśli masz szczęście mieć w ogrodzie kilka róż, możesz zrobić pyszny dżem różany. Jest słodki, pachnący i rozkoszny do jedzenia z chlebem lub ciastkami! Jest łatwa do wykonania, a rezultatem jest pyszne smarowidło, które może być używane przez cały rok.
Jak zrobić dżem różany
Na początek będziesz potrzebować patelni, żaroodpornych drewnianych lub silikonowych łyżek, słoików i worka na galaretkę lub lejka do konserw. Będziesz musiał również wysterylizować słoiki i pokrywki, co należy zrobić w garnku z wrzącą wodą przed wlaniem dżemu.
Będziesz musiał również użyć płynnej pektyny i wody różanej, które są dostępne w większości supermarketów. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, użyj róż, które sam wyhodowałeś i unikaj róż z kwiaciarni, ponieważ są one często spryskiwane pestycydami i środkami grzybobójczymi.
What You Need
Krok pierwszy: Przytnij płatki róż i umyj je dobrze, aby usunąć wszelkie zabrudzenia i pozostałości. Następnie umieść je w dużej misce i przykryj zimną wodą i odstaw do lodówki na 1 godzinę.
Następnie odsącz i osusz płatki czystym ręcznikiem lub papierowym. Możesz użyć sitka o drobnych oczkach lub serka, aby zebrać pozostałą wodę i sok.
Kiedy płatki są już odcedzone, dodaj je do mieszanki cukru i soku z cytryny. Gotować na małym ogniu, stale mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Jeśli mieszanina wygląda na zbyt rzadką, zwiększyć ogień i gotować na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Może to zająć trochę więcej czasu, ale bądź cierpliwy, a produkt końcowy będzie wart czekania!
Możesz dodać więcej pektyny lub soku z cytryny do mieszanki na tym etapie, aby była bardziej zwarta. Ilość pektyny i soku z cytryny będzie zależała od rodzaju owoców użytych do dżemu.
Krok drugi: Dusić płatki róż i cukier w niereaktywnym rondlu, na średnim ogniu, aż róże zmiękną i uwolnią swój smak. Zajmie to około 10 minut.
Po tym czasie, będziesz chciał zmniejszyć ogień i gotować dżem przez 5-10 minut, aż zacznie gęstnieć i zastygać. Możesz to sprawdzić upuszczając kilka kropel dżemu na talerz i przechylając go. Jeśli lekko się pomarszczy, osiągnęłaś punkt wiązania i dżem jest gotowy do przelania do słoika.
Dżem zachowuje trwałość przez 12 miesięcy, jeśli jest przechowywany w sterylizowanych słoikach
Kiedy jesteś gotowy, aby cieszyć się tym pięknym smakołykiem, po prostu przełóż dżem do sterylizowanych słoików i pozostaw w chłodnej szafce na co najmniej kilka miesięcy przed spożyciem. Będziesz zaskoczony, o ile lepiej smakuje niż kupione w sklepie!
Ten słodki i kwiatowy dżem będzie uroczym dodatkiem do Twoich wypieków lub prostego śniadania w niedzielny poranek. Doskonale nadaje się na tosty, muffiny i podpłomyki, a także doda wspaniałego smaku każdej popołudniowej herbacie. Można go również stosować jako dodatek do deserów, takich jak babeczki lub ciasta, lub jako dip do owoców lub orzechów.
Podobne tematy