Jak zrobić kapustę z koperkiem

Jak zrobić kapustę z koperkiem

Wszechstronny składnik wielu potraw, koper jest częścią naszej diety od tysięcy lat. Niezależnie od tego, czy jest suszony, świeży, czy w solance do kiszenia, wzbogaca smak wielu potraw.

Jasny i trawiasty koper ma smak przypominający anyż, pietruszkę i seler. Jest używany jako przyprawa, dekoracja lub w kuchni, aby dodać tekstury i świeżości.

Ten przepis na kapustę z koperkiem to doskonały sposób na podanie orzeźwiającego i prostego dania dodatkowego, które dobrze komponuje się z grillowanymi mięsami lub obfitymi warzywami. Jest to świetna opcja do przygotowania posiłku i może być przechowywana do 24 godzin w szczelnym pojemniku w lodówce.

Kapusta z koperkiem (pokrojona i poszatkowana)

Ta sałatka łączy poszatkowaną kapustę z cienko pokrojonymi ogórkami, szczypiorkiem i świeżym koperkiem. Jest to lekki i orzeźwiający przepis, który będzie dobrze pasował do grillowanych mięs, tacos lub bograczy. Świetnie nadaje się również jako dodatek do obiadu, ponieważ składniki można łatwo dostosować do przygotowania posiłku.

Używając mandoliny, pokrój kapustę w krążki o grubości 1/8 cala. Przełóż do dużej miski. Skrop oliwą z oliwek i dopraw solą i pieprzem. Wymieszać do połączenia. Jeśli dressing wydaje się zbyt gęsty, dodaj trochę więcej wody, aby osiągnąć pożądaną konsystencję.

Kapusta włoska z dressingiem tahini i koperkiem

Ten przepis wykorzystuje kapustę włoską, która jest bardziej delikatna niż standardowa kapusta zielona. Doskonale nadaje się do przygotowania steków z kapusty, które są pieczone i skropione lekkim sosem tahini. To danie to szybki i łatwy sposób na wykorzystanie resztek koperku i świetna strona na letnie przyjęcia lub rodzinne obiady!

Danie jest również zdrową opcją dla osób na niskokalorycznych dietach. Jest pełne błonnika, witaminy A i C oraz antyoksydantów.

Zupa koperkowa z jabłkami i marchewką

Ta wytrawna, pyszna zupa jest pełna smaku, dzięki dodatkowi jabłek i marchwi oraz świeżego koperku. To także świetne źródło żelaza, potasu i wapnia.

Wykonuje się z 2 porcji

Koperek to łagodne zioło, które istnieje od tysięcy lat. Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego i zachodniej Afryki, a także z części Rosji i Indii.

Jego liście, łodygi i nasiona są uprawiane do celów kulinarnych i leczniczych od czasów starożytnych. Jest również szeroko uprawiana w Ameryce Północnej i Europie.

Koper jest częstym składnikiem gulaszów i duszonych potraw, często łączy się go z rybami, wędzonym mięsem lub kawiorem. Można go dodać do sosu na bazie śmietany lub wina, albo dodać do ryżu, jęczmienia lub quinoa.

Liście, łodygi i nasiona kopru są ulubione przez wiele osób. Mają łagodny smak, który przywołuje na myśl anyż, pieprz i pietruszkę i dodają świeży, czysty smak do wielu przepisów.

Suszony koper, znany jako nasiona kopru, jest bardzo częstym składnikiem kuchni skandynawskiej i wschodnioeuropejskiej. Jest powszechnie dodawany do pikantnych zup i gulaszów, a także do serów, sałatek lub wielu innych gotowanych potraw.

Podobne tematy

Total
0
Shares