Jak zrobić Chachapuri

Jak zrobić Chachapuri

Podstawowy przepis na chaczapuri zawiera dwa rodzaje startego sera: twardy i miękki. Można użyć mozzarelli lub sera topionego, takiego jak ricotta. Ciasto przygotowuje się z drożdży, dzięki czemu chaczapuri rośnie w miarę odpoczynku. Możesz przygotować ciasto z wyprzedzeniem i przechowywać je w lodówce. Kiedy ciasto osiągnie temperaturę pokojową, pozostaw je do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

Podczas robienia khachapuri, odrobina mąki jest niezbędna do rozwałkowania ciasta. Zacznij od rozwałkowania ciasta, aż będzie miało grubość około czterech milimetrów. Następnie na środku umieść nadzienie serowe. Gdy będzie już na swoim miejscu, złóż pozostałe ciasto. Użyj wałka, aby uszczelnić nadzienie. Skórka powinna mieć taką samą grubość jak nadzienie serowe. Gotowe khachapuri powinno mieć średnicę od około dwudziestu pięciu do trzydziestu centymetrów (10-12 cali). Następnie należy wyciąć cztery 2,5 centymetrowe (jednocalowe) szczeliny w środku, aby uwolnić parę.

Po zakończeniu przygotowania skórki, możesz wypełnić chaczapuri serem i zjeść jako posiłek lub przekąskę. Możesz też zrobić podwójny przepis lub dodać więcej składników. Jeśli masz dużą rodzinę, ten przepis wystarczy, aby nakarmić wszystkich. Po przygotowaniu khachapuri, możesz je podać z ulubioną sałatką lub daniem dodatkowym.

Gdy ciasto jest już rozwałkowane, możesz umieścić w nim mieszankę sera i jajka. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 15 minut. Wymieszaj masę widelcem i podawaj. Do nadzienia można również dodać szpinak lub inne zioła. Chaczapuri będzie gotowe w krótkim czasie.

Jedna z najpopularniejszych odmian chaczapuri pochodzi z regionu Adżarii w południowo-zachodnich Stanach Zjednoczonych i jest tradycyjnie pokrywana serem sulguni lub imeruli. W ostatnich minutach pieczenia chaczapuri do miseczki wbija się surowe jajko, aż białko będzie ledwo osadzone. Po upieczeniu chaczapuri podaje się z masłem. Roztopione masło stworzy pyszny sos nad serem.

Aby podać chaczapuri, należy ułożyć je na talerzu lub na podstawce do serwowania. Ciasto ma kształt łódki. Musisz je piec przez około osiem do dziesięciu minut, aby nadzienie stężało. Chaczapuri można podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej.

Mieszanka sera i ciasta powinna zostać dobrze połączona. Następnie ciasto rozwałkowuje się na 12-calowy owal i wypełnia połową masy serowej. Po zwinięciu, khachapuri ułożysz na blasze do pieczenia. Możesz posmarować khachapuri roztopionym masłem. Gdy ser znajdzie się na khaczapuri, pieczemy je do uzyskania złotego koloru.

Ciasto na chaczapuri jest łatwe do wykonania. Do przygotowania ciasta należy użyć aktywnych suchych drożdży, które potrzebują około 90 minut na wyrośnięcie. Ciasto powinno być miękkie i nie klejące, ale powinno dać się gładko rozwałkować. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, możesz dodać do niego odrobinę mąki, aby stało się mniej lepkie i łatwiejsze w obróbce.

Podobne tematy

Total
0
Shares